Сурова кучешка диета – предимства и недостатъци

Диетите със сурова храна стават все по-популярна алтернатива при храненето на кучетата. Темата “Сурова кучешка диета – предимства и недостатъци” е обект на редица дискусии относно влиянието на суровата храна върху здравето на домашните ни любимци. Някои собственици твърдят, че суровоядството е по-здравословното хранене за кучетата им, а други се опасяват от безопасността му. Именно за това, в тази статия ще разгледаме позитивите и негативите при суровия метод на кучешкото хранене.

Какво представлява диетата със сурова храна за кучетата?

Диетата със сурова храна е тази, която не съдържа термично обработени продукти. За разлика от традиционно обработената храна за домашни любимци, суровата не се предлага под формата на гранули или консерви. За удобството на собствениците, които избират суровата диета за кучето си, на пазара могат да се открият замразени и студено пресовани сурови храни. Също така, онлайн могат да бъдат открити редица рецепти за съставяне на сурово кучешко меню в домашни условия. Рецептите могат да включват прясно месо, често все още с кости, заедно със зеленчуци, зърнени храни, яйца, плодове, както и някои млечни продукти.

Защо хората хранят кучетата със сурова храна?

Търговската храна за кучета е хранително балансирана, удобна и достъпна, но все пак някои собственици предпочитат да хранят любимците си със сурови продукти. Желанието кучетата да се хранят с “по-естествени” продукти, загрижеността за здравето и недоверието към предлаганите на пазара храни, са най-честите причини собствениците на кучета да избират суровата диета. Част от кучетата имат хранителна чувствителност и алергии, които затрудняват избора на готова храна. Тези кучета трябва да се хранят с домашно приготвена храна, а голяма част от собствениците избират за тях суровоядството. Често изтъквана причина от привържениците на метода, е че неопитомените кучешки предшественици са се хранили именно със сурови продукти.

Сурова кучешка диета – предимства и недостатъци:

Предимства на суровата кучешка диета

  • Повече естествени съставки;
  • Възможност да изберете какво точно яде вашето куче;
  • Възможност за избор на източника на съставките за кучешката храна.

Диетите със сурова храна позволяват на собствениците на домашни любимци да изберат точно какво ядът кучетата им. Те могат да избягват определени съставки, да знаят източника на избраните и да гарантират, че кучетата им имат по-естествена диета.

Недостатъци на суровата кучешка диета

  • Възможност за бактериално и паразитно заразяване;
  • Потенциал за хранителен дисбаланс;
  • Възможност за нараняване на зъбите от костите;
  • Скъп метод на хранене;
  • Отнема време за приготвяне.

Най-голямото безпокойство което хората имат при хранене на любимците със сурова храна, е потенциалът от бактериално и паразитно замърсяване и инфекция, дори при предварително замразеното месо.

Суровото месо може да съдържа бактерии като Salmonella, Listeria, и E. Coli, както и микроскопични паразити като Sarcocystis и Toxoplasma. Тези патогени могат да причинят сериозни вреди както при животните, така и при хората. Освен това, диетите със сурова храна са по-скъпи от предлаганите в търговската мрежа гранули и консерви. Суровоядството може да причини нараняване на зъбите, ако включва кости, а също така отнема повече време за приготвяне.

Какво трябва да вземем предвид при избора на кучешка диета?

Независимо от това какъв тип диета изберете за храненето на кучето си, уверете се, че тя е пълноценна и балансирана. Ако искате да предлагате на кучето си сурово меню, ви съветваме да се консултирате с ветеринар – диетолог, който да участва във формулирането на суровата кучешка диета и да гарантира, че няма да липсват ключови хранителни вещества.

Кучетата са всеядни, така че техните хранителни нужди отразяват това. Храненето им засяга вътрешните органи, кожата и козината, костите, мускулите и други части на организма им. Кучетата се нуждаят от различни витамини, минерали, протеини, въглехидрати, фибри и други съставки, за да функционират нормално и да бъдат здрави. Ако се хранят с неправилна диета, кучетата могат да развият сериозни, животозастрашаващи проблеми, да счупят кости или да получат проблеми с растежа.

Прочетете още:

3 рецепти за торта за рожден ден на куче с плодове и зеленчуци

Рецепта за лакомства за кучета, с фъстъчено масло

актуално

Прочети също

Зарадвай твоя домашен любимец!

Знаем, че всеки домашен любимец е уникален и именно затова се стремим да създаваме униклани продукти! Подари на своя домашен любимец супер комфортно ръчно изработено легло, играчка или аксесоар, създадени спецаилно за него с много любов! А защо не и с неговото име?

Грабни 10% отстъпка!

Абонирай се и ще получиш код за 10% отстъпка от следващата ти поръчка!

Ръчно изработени продукти за домашни любимци от TrendyPet!

Грабни 10% отстъпка!

Абонирай се и ще получиш код за 10% отстъпка от следващата ти поръчка!