Подстригване на кучета у дома - съвети и тънкости | Блогът на TrendyPet

Съвети за подстригване на кучета у дома

Ако сте загрижени за реакцията, която вашето куче ще има при първото подстригване при грумъра, или вече сте имате лоши преживявания там? Ако е така, то искаме да ви представим някои специфични трикове, които можете да използвате, за подстригване на кучета у дома.

Какво да правите:

Съвети, които да помогнат на вашето куче да се чувства удобно и спокойно, по време на подстрижка:

 1. Решете козината на кучето си редовно. Използвайте четка, която е подходяща за типа козина.
 2. Създайте безопасна среда за подстригване. Подстригването на кучета у дома трябва да се извършва на място, което е добре осветено и където кучето ви може да стои върху неплъзгаща се повърхност, докато бъде подстригвано. 
 3. Когато дойде време за рязане на ноктите, предложете им нещо, което да ги разсейва. Някои грумъри поставят малко фъстъчено масло върху предмет, прикачен към близката стена, където подстригват кучето, за да могат да насочат вниманието им там, докато ноктите им бъдат изрязани.
 4. Опитайте се да не преминавате от приятни моменти (като игра или гушкане) към подстригването. Вместо това включете нещо, което кучето ви харесва в цялото преживяване, като лакомства и играчки. Това ще им помогне да свържат времето за подстригване с положителни неща, а не с негативни.
 5. Не забравяйте банята след подстрижка! По този начин ще се погрижите всичките излишни косми да бъдат отстранени и ще освежат и успокоят вашето кученце.
 6. След баня, не порпускайте и поне частично сушене със сешоар, за да не настине кученцето.

Колкото повече положителни преживявания предложите на вашето куче по времето на подстригване, с времето това може да се превърне, дори в нещо, което обича!

Докато подстригвате кучето си, не се вълнувайте твърде много. Бъдете спокойни, говорете им и, ако на моменти нещо ги притеснява, направете кратка почивка. Това винаги е от полза.

Какво да не правите:

Има неща, които трябва да избягвате да правите при подстригване на кучета у дома. Някои могат да ви се сторят пределно ясни, но имайте впредвид, ако ен сте го правили до сега, че подстригването на кучета у дома може да бъде наистина огромно предизвикателство, както за вас така и за вашите домашни любимци. Ние лично имаме опит с това и ще се радваме да споделим нашия опит.

Ето списък на това, което не трябва да правите, докато почиствате кучето си: 

 1. Не бързайте с процеса на подстригване. Уверете се, че имате достатъчно време, както и батерия на машинката, за да действате бавно и без риск по някакъв начин да нараните кожата на вашето куче.
 2. Не ограничавайте кучето си, като дърпате козината му или като му крещите. Опитайте се да бъдете максимално спокойни, дори в най-нажежените ситуации, защото иначе може да направите нещата, дори по-зле.
 3. Не връзвайте и е кучето си, когато го подстригвате. Каишките, използвани от собствениците на кучета, не веднъж са довеждали до инциденти. Те трябва да се използват само от професионалисти, преминали обучение и в подходяща среда. 
 4. Не използвайте грешни инструменти за вашата работа. Ако нямате подходящите четки или машинки за подстригване, отложете тази част от грижата, вместо да рискувате да нараните домашния си любимец. По-добре инвестирайте малко повече в инструменти за поддръжка.
 5. Не изпускайте нервите си. Отново, подстригване на кучета у дома не е лесна задача, затова трябва да се въоръжите с достатъчно търпение. В случай на агресия, използвайте наморници.

Важно!

 1. Не мислете, че е по-добре да пропуснете подстригването, дори и леката му форма, особено по време на летните жеги и, ако кучето ви е дългокосместта порода, а още повече и в напреднала възраст.
 2. След подстрижка е възможно вашето куче да страда от нещо като гъдел. То може да има непрекъснато желание да се чеше, да се търкаля по земята или да се търка в мебели. Често, това може да доведе до нараняване на кожата и дори рани, затова опитвайте се да не му позволявате да го прави. Кожата му може да бъде много чувствителна и да се получат рани, които да се превърнат в екземи. Ако това се случи, не губете време и отидете при вашия ветеринар.

Заключение

Подстригване на кучета у дома може да бъде труден процес, но е жизненоважен за здравето на вашия домашен любимец, особено по време на летните горещини. Ако виждате, че кучето ви е унило, неактивно или често диша тежко през летните месеци, то може би трябва да обмислите подстригване. Винаги може да го заведете при професионалист, но пък, ако сметнете, че кучето ви ще се почувства по-комфортно вкъщи или имате други причини, то подгответе се с търпение и нужните инструменти и действайте.

актуално

Прочети също

Зарадвай твоя домашен любимец!

Знаем, че всеки домашен любимец е уникален и именно затова се стремим да създаваме униклани продукти! Подари на своя домашен любимец супер комфортно ръчно изработено легло, играчка или аксесоар, създадени спецаилно за него с много любов! А защо не и с неговото име?

Грабни 10% отстъпка!

Абонирай се и ще получиш код за 10% отстъпка от следващата ти поръчка!

Ръчно изработени продукти за домашни любимци от TrendyPet!

Грабни 10% отстъпка!

Абонирай се и ще получиш код за 10% отстъпка от следващата ти поръчка!