Кои плодове могат да ядат кучетата и кои са полезни за тях? | Блогът на TrendyPetCook

Кои плодове могат да ядат кучетата и кои са полезни за тях?

Сигурно всеки от нас – кучелюбите, в някакъв момент от живота си се е чудил кои плодове могат да ядат кучетата и кои са полезни за тях. Ние самите сме били там и разбираме, че може понякога да е трудно да си представим, че има храни, които да са ползени за нас, но за кучетата ни не. Всъщност е точно така и съответно наш дълг е да се образоваме по темата, за да избегнем неприятни и дори в някои случаи фатални ситуации, свързани с нашите домашни любимци. Днес ще разгледаме по-отблизо темата за плодовете и кои от тях са подходящи за нашите най-добри приятели.

Кучетата са всеядни, което означава, че могат да усвояват както животински, така и растителни храни. Те могат да ядат някои плодове, но други са токсични за тях, като например гроздето и стафидите. Поради балансирания характер на висококачествените, пълноценни храни, не е необходимо да допълвате диетата на вашето куче с плодове, но може да бъде забавно да ги използвате като лакомства, за да подсладите малко ежедневието им и да стимулирате вкусовите им рецептори.

Все пак, необходимо е да препоръчаме да се консултирате с ветеринар, когато решите да включите нова храна в диетата на вашия домашен любимец. Кучета, страдащи от затлъстяване, диабет, камъни в пикочния мехур и други състояния, не трябва да похапват плодове, тъй като това може да крие риск за здравето им.

В тази статия ще ви разкажем кои плодове могат да ядат кучетата, кои от тях се считат за полезни и защо, как да ги приготвите правилно, за да гарантирате безопастността на вашия домашен любимец и по колко трябва да им давате. Нека да започваме!

Плодове, които кучетата могат да ядат

Ябълки

Повечето кучета обичат ябълки! Те са безопасни и здравословни за ядене от кучетата и съдържат много полезни хранителни вещества като витамини А и С, фибри, калий и антиоксиданти. Ябълките също са с ниско съдържание на калории, а хрупкавостта на ябълката може да помогне за подпомагане на здравето на зъбите и избелването им.

Не забравяйте винаги да отстранявате стъблото, листата, сърцевината и семената и да нарязвате ябълката на малки парчета, за да избегнете потенциално задавяне или чревни запушвания.

Ябълковите семки съдържат цианид, който е отровен за кучетата, но ще са нужни огромен брой семена, за да предизвикат отравяне с цианид – около 100 ябълки за малко куче, 200 за средно голямо куче и 300 за голямо куче. Ако кучето ви яде малко количество ябълкови семки, това не би трябвало да е проблем, но все пак по-добре не рискувайте.

Банани

Бананът е едно от най-известните лакомства за кучета. Има високо съдържание на захар и носи основни хранителни вещества като биотин, магнезий, мед и фибри. Бананите помагат за намаляване на стомашно-чревните проблеми, като по този начин подпомагат храносмилането. Kонцентрация на магнезий, от своя страна, стимулира здравето на кожата. Бананите също са източник на калий и помагат за поддържане на оптималната функция на сърцето. Те са добър източник на енергия без холестерол и мазнини.

Въпреки това, бананите също са с по-високо съдържание на захар от много други плодове, така че трябва да се дават по малко. Те трябва да бъдат нарязани на малки парченца.

Опитайте нашата рецепта за кучешки лакомства с ягода и банан!

Боровинки

Боровинките са едни от най-добрите натурални лакомства за кучета и дори се използват в някои кучешки храни, защото осигуряват разумно количество фибри, антиоксиданти и фитохимикали. Те действат като противовъзпалителни, намаляват риска от рак и сърдечни проблеми и подпомагат здравето на костите.

Червени боровинки

Червените боровинки са страхотно лакомство за кучета. Те не само са безопасни, но се смятат за суперхрана, както за хора, така и за косматковците. Червените боровинки са с високо съдържание на фибри и антиоксиданти и съдържат витамини C, E, K, B1 и B2, плюс манган и мед.

Червените боровинки са богати на антиоксиданти и помогнат за укрепване на имунното здраве на кучетата, както и за намаляване на възпаленията.

Пъпеш

Пъпешът е здравословен и питателен за ядене от кучета. Има високо съдържание на фибри и ниско съдържание на калории. Той съдържа множество витамини и минерали, включително витамини А и С, фолат, фибри и калий. Пъпешът също е 90% вода, така че е чудесен за хидратация.

Единствено трябва да внимавате за високото съдържание на захар – особено ако кучето ви се бори с диабет или затлъстяване. Винаги отстранявайте кората и семената, преди да дадете на кучето си пъпеш. Продължете да четете, за да видите кои други плодове могат да ядат кучетата.

Манго

Много от хората ядат манго не само заради вкуса му, а и заради всички ползи, които носи на нашето здраве. Същото е и при кучетата. Мангото е плод, изпълнен с основни витамини и минерали, който подобрява здравето на кожата, засилва имунитета и понижава риска от рак. То също така е перфектното лакомство за кучета със сърдечни проблеми и високо кръвно налягане. Не забравяйте да отстраните семето на мангото и да го нарежете на малки парчета, когато го храните на вашето куче, както и не прекалявайте с него, защото също има високо съдържание на захар.

Ягоди

Ягодите са здравословно, нискокалорично, сладко лакомство за кучетата, пълно с антиоксиданти, високо съдържание на фибри и витамин С. Те подпомагат за забавяне на процеса на стареене, укрепват имунната система и да помогнат за регулиране на теглото. Ягодите също могат да помогнат за избелване на зъбите на кучетата.

Опитайте нашата рецепта за кучешки лакомства с ягода и банан!

Диня

Динята съдържа в себе си много витамини и хранителни вещества, които са полезни за кучетата. Освен това е с високо съдържание на фибри, без мазнини и с ниско съдържание на калории и натрий. Тъй като се състои от 92% вода, динята може да бъде добър източник на хидратация и особено освежаваща в горещ ден. Въпреки всичко обаче, тя трябва да се дава в малки количества, тъй като има високо съдържание на захар.

Круши

Крушите са безопасно лакомсто за кучетата и съдържат фибри, мед, витамин С и витамин К. Но преди да наградите кученцето си с круши, трябва задължително да отстраните стъблото, листата, костилката и семената. Всяко от тях може да се превърне в опасност от задавяне, а семената на крушите съдържат следи от цианид – точно като ябълковите семки.

Киви

Кивито има изключително високо съдържание на витамин C и калий. То подпомага храносмилането, засилва имунитета и намалява риска от кръвни съсиреци.

Кайсии

С изключение на костилката, кайсията може да се използва като безопасно лакомство за кучетата. Съдържа висок процент бета-каротин, антиоксиданти и калий, заедно с витамин А и фибри. Кайсиите подобряват зрението на кучетата и са полезни за поддържане на здрава храносмилателна система. Те също така помагат в борбата с инфекциите и възпаленията и участват в защитата на черния дроб.

Праскови

Прасковите са чудесен източник на витамин А и фибри. На малки, нарязани парчета прасковата е безопасна за кучето ти, но преди това задължително трябва да се отървеш от костилката. Важно е да се знае, че тук имаме предвид пресни праскови, а не консервирани, които задължително НЕ трябва да споделяш с твоето куче.

Ананас

Ананасите са добри за хидратация и съдържат антиоксиданти и множество витамини и минерали като витамин С, манган, мед и витамин B6. Този плод е чудесен за подпомагане на имунната и храносмилателната система на вашето куче. Някои кучета може да не харесват ананасите поради силната киселинност.

Имайте предвид, че високото съдържание на захар и киселинност в големи количества може да разстрои стомаха на вашето куче.

Портокали

Портокалите са чудесен източник на витамин С, калий и фибри и, докато повечето кучета обичат сладкия вкус, някои кучета не харесват киселинността на цитрусовите плодове.

Все пак, портокалите не са добър избор за кучета, които се борят със затлъстяване или диабет, поради високото съдържание на захар. А яденето на твърде много портокали може да причини стомашно разстройство на всяко куче поради високата киселинност и нивата на захар. Така че не забравяйте да ги давате като лакомство, само на малки порции.

Малини и къпини

Да, кучетата могат да ядат малини и къпини в умерени количества.

Плодовете са пълни с антиоксиданти и фитохимикали, които са химически съединения в растенията, за които е установено, че помагат в борбата с рака. Освен това са с ниско съдържание на захар и калории.

Къпините и малините обаче също съдържат малки количества естествено срещащ се ксилитол. Това е подсладител, който се използва в много храни с ниско съдържание на захар. Той е много токсичен за кучетата в големи количества, но вашето куче ще трябва да яде много плодове, за да причини хипогликемия и огромно количество, за да бъде смъртоносно. Не давайте повече от една малка шепа на ден, за да не рискувате здравето на кучето си.

Кои плодове кучетата НЕ ТРЯБВА да ядат?

Разгледахме кои плодове могат да ядат кучетата, а сега нека разберем, кои не могат или по-скоро, не трябва. Някои плодове са токсични за вашето куче. Ето кои са те:

  • Авокдо – този плод съдържа персин – токсин, който кара кучетата да повръщат и имат диария.
  • Череши – черешовите костилки съдържат цианид. Обикновено не е вредно, ако човек погълне костилка случайно, но дъвченето на семето освобождава цианида, който може да навреди на вашето куче.
  • Грозде – гроздето може да причини внезапна бъбречна недостатъчност при кучета. Не забравяйте, че стафидите са сушено грозде и също трябва да се избягват.

Какво е безопасното количество плодове, което кучето може да яде?

Лакомствата, каквито са и плодовете, не трябва да надвишават повече от 10% от девния калориен прием на вашето куче. Помнете, че твърде много от всичко може да им причини стомашно разстройство.

Също така, винаги имайте предвид, че повечето плодове имат високо съдържание на захар и не бива да се дават на кучета с наднормено тегло или диабет, а ако кучето ви има някакво заболяване или здравословен проблем, винаги се допитвайте до ветеринар, дали може да включите даден плод в диетата му.

Дори ако плодът не е токсичен за кучетата, твърде много от всичко може да причини стомашно разстройство. Ето и най-честите симптоми, за които да внимавате:

  • Повръщане
  • Диария
  • Намален апетит или загуба на апетит
  • Умора
  • Депресия
  • Странно близане на въздуха или определени предмети

Как безопасно да приготвите плодове за вашето куче?

Винаги купувайте или взимайте плодове от доверени източници! Плодовете трябва да се измият старателно, преди да се дадат на вашето куче. Отстранете всички листа, стъбла, семена, костилки или кори. Нарежете плодовете на малки парчета и им давайте по малко количество.

Парчета плодове могат да се дават като отделни лакомства, да се включат в рецепти за домашно приготвени лакомства или да се пасират и добавят към храната на вашето куче. Плодовете могат да причинят опасност от задавяне за малки кучета, така че винаги наблюдавайте кучето си, докато се храни.

НИКОГА не давайте на кучето си консвервирани плодове или друг тип , които могат да имат добавена захар. Винаги се придържайте към натуралните продукти, щом става дума за вашето куче.

Някои кучета са по-чувствителни от други и може да имат метеоризъм (газове), повръщане и/или диария, ако им се дава плод. Дори кучета със силни стомаси могат да получат стомашно-чревни разстройства като повръщане и диария, ако им се даде твърде много плодове, поради високото съдържание на фибри.

Ако искате безопасно да давате на вашето куче плодове като малка наградка, започнете бавно и следете за признаци на стомашно-чревно разстройство, преди да го превърнете в редовно лакомство.

Ако забележите някой от признаците на стомашно-чревно разстройство, спрете да храните кучето си с плодове и се обадете на вашия ветеринарен лекар.

актуално

Прочети също

Зарадвай твоя домашен любимец!

Знаем, че всеки домашен любимец е уникален и именно затова се стремим да създаваме униклани продукти! Подари на своя домашен любимец супер комфортно ръчно изработено легло, играчка или аксесоар, създадени спецаилно за него с много любов! А защо не и с неговото име?

Грабни 10% отстъпка!

Абонирай се и ще получиш код за 10% отстъпка от следващата ти поръчка!

Ръчно изработени продукти за домашни любимци от TrendyPet!

Грабни 10% отстъпка!

Абонирай се и ще получиш код за 10% отстъпка от следващата ти поръчка!