Как да се справим със загубата на домашен любимец?

Домашните любимци са наши най-добри приятели и спътници в живота. Те ни развеселяват, даряват ни със своята непринудена любов и са винаги до нас в добро и лошо. Точно затова да останем без тях е също толкова тежко, колкото да изгубим скъп за нас човек. Но как да се справим със загубата на домашен любимец? Ако преминавате през този тежък период, прочетете нашите съвети, които може да са ви от помощ.

Позволете си време за скръб и не се опитвайте да скриете тъгата

Вашият домашен любимец е бил част от живота ви дълго време, така че скръбта от загубата му е напълно естествена. Не се опитвайте да скриете тъгата. Дайте си почивка и си позволете да изживеете загубата. Независимо от това което другите ви казват, страданието от загубата на домашен любимец е напълно нормално.

Не се обвинявайте

Повечето хора се чувстват виновни след загубата на домашен любимец. Това е така заради чувството на отговорност, което носим за нашето куче или коте. Но самият факт, че скърбите, показва, че сте били грижовен собственик и със сигурност сте щели да помогнете на любимеца ви, ако е имало какво да направите. Не се обвинявайте за загубата. Вероятно сте направили всичко възможно за здравето, щастието и комфорта на животинката.

Говорете с някого за загубата на домашен любимец

Не се опитвайте да се борите сами с мъката и негативните емоции. Един от най-добрите начини да се справите със загубата на домашен любимец, е като говорите с някого за това. Споделете тъгата си с други собственици на домашни любимци, които със сигурност разбират състоянието ви. Те може да са ваши приятели, познати или дори хора от онлайн групи за животни. Те ще ви дадат подкрепа, ще съпреживеят с вас тъгата ви и ще ви помогнат да се почувствате малко по-добре.

Излейте чувствата си на хартия

Създаването на дневник или лексикон може да ви помогне да се справите с болката от загубата. Може този съвет да ви се струва малко странен, но ви съветваме да не подценявате терапевтичния ефект на изкуството и писането. Дневникът може да съдържа снимки на вашето куче или коте, любими занимания и места за разходка. 

Можете да откриете дори специално създадени дневници за загубата на домашни любимци като My Angel Has Paws: Pet Loss Journal или онлайн платформи като I Loved My Pet, които ще ви помогнат да изразите чувствата и мислете си и да съхраните спомените за любимеца си.

Проведете церемония

Като пълноправен член на семейството ви, вашият любимец заслужава да си отиде подобаващо. Организирайте погребението му в семеен и приятелски кръг и помолете всеки присъстващ да сподели чувствата си към животинката. В по-големите градове има създадени специални гробища за домашни любимци, но ако вашето населено място не разполага с такова гробище, можете да потърсите спокойно и уединено място, където да отдадете почит към животинката.

Излезте сред природата

Един от най-добрите, научно доказани начини да се почувствате по-добре е да си подарите време сред природата. Свежият въздух и зелените планински пейзажи действат благоприятно на нервната система и понижават нивата на стрес. Вземете си почивка от работа и си запазете няколко нощувки в къмпинг или горска хижа.

Не бързайте да “заменяте” домашния си любимец с друг

Много хора грешно приемат, че вземането на нов домашен любимец ще им помогне да преживеят болката от загубата на починалия. Важно е обаче да осъзнавате, че всеки домашен любимец е уникален и неповторим. Бързането да замените вашето куче или коте само ще прикрие болката, в допълнение към стреса, който носи новото животно.

Дайте си време да преодолеете загубата, преди да дадете дом на ново същество. Когато се почувствате готови, ви съветваме да протегнете ръка към животинка от приют. 

Списък на приютите за безстопанствени животни в България и техните контакти ще откриете тук.

актуално

Прочети също

Зарадвай твоя домашен любимец!

Знаем, че всеки домашен любимец е уникален и именно затова се стремим да създаваме униклани продукти! Подари на своя домашен любимец супер комфортно ръчно изработено легло, играчка или аксесоар, създадени спецаилно за него с много любов! А защо не и с неговото име?

Грабни 10% отстъпка!

Абонирай се и ще получиш код за 10% отстъпка от следващата ти поръчка!

Ръчно изработени продукти за домашни любимци от TrendyPet!

Грабни 10% отстъпка!

Абонирай се и ще получиш код за 10% отстъпка от следващата ти поръчка!