Как да разбирате по-добре котката си? | Блогът на TrendyPet

Как да разбирате по-добре котката си и нейното поведение?

Котките са уникални малки същества. Като собственици на котки, ние сме изумени и объркани всеки ден от тяхната странност. Вероятно всички прекарваме много от времето си с телефоните, насочени към тях, опитвайки се да уловим забавните неща, които правят.

Но какво всъщност означават всички тези смешни действия?

Повечето кучета са като отворени книги, поне повече от котките. Гладни? Лаят. Щастливи? Махат с опашка? Искат да си играят? Носят играчка. Всичко това е много по-лесно за разбиране.

Котките, от друга страна, исторически имат повече загадъчност в себе си. 

Ако искате да намалите мистерията в живота на вашата котка, прочетете тази статия, за да разберете някои от разкритите тайни за поведението на котката.

Никога не знаете, това може да ви помогне да намерите съвсем ново ниво на връзка и разбиране в отношенията между вас и вашата котка.

А кой не иска това?

1.  Научете тайните на движенията на опашката им – те имат множество значения

Както казахме, кучетата са по-лесни за разбиране, когато става въпрос за тяхното поведение и движенията на опашката им. Когато кучето размахва опашка, то е щастливо или развълнувано. Когато скрият опашката си между краката си, те са уплашени, разстроени или се чувстват виновни след беля. (доста познато а?)

Ами когато котката ви размахва опашка? Разклаща ли я напред-назад? Размахва ли я рязко? Ами когато настръхне?

Котките имат по-сложно поведение на опашката и това може да бъде объркващо, особено когато през живота ни са ни казвали различни неща за това, какво означават тези движения.

Ето я и истината.

 • Бързо движеща се опашка: Вашата котка е развълнувана и има вероятност да се нахвърли или драска
 • Бавно движеща се, размахваща опашка: Вашата котка се фокусира върху нещо, което я интересува, например играчка
 • Извита опашка (често в края): Вашата котка се приближава се чувства комфортно и е щастлива, вероятно търси внимание или се радва да ви види
 • Навита опашка около вас: Котката ви обича! Прекрасен знак за обич и обвързване
 • Прибрана опашка между краката: знак за уплашена и стресирана котка
 • Настръхнала опашка: Котка, готова да се хвърли, обикновено се разглежда като реакция на друга котка или на агресия

Надяваме се, че този ключ ще ви бъде полезен следващия път, когато видите своя пухкав приятел!

2.  Разберете техните мяукания – те са цял език

Знаете ли, че възрастните котки не мяукат една на друга ? Те мяукат само на хората, тъй като са научили с времето, че това е ефективен начин за комуникация и осъществяване на техните желания и нужди.

Ако искате да разберете малко повече котката си и да станете на една страница с нея, да опознаете тяхното мяукане и, какво означават те, тази статия е начин да го направите. В крайна сметка това е форма на комуникация, която те използват специално с вас.

Не е ли сладко?

Ето някои от различните случаи, в които ще чуете котката си как мяука:

 • За храна: Ако имате котка, вече ще сте добре запознати с този случай на мяукане, може дори да имате спомени от 7 часа тази сутрин (и всяка друга сутрин). Котките мяукат, когато искат храна и това ще продължава, докато не я получат. 
 • За внимание: Вашата котка ще мяука, ако иска вашето внимание. Обикновено винаги ще гледа директно към вас, докато прави това, почти сякаш ви го казва! Ако котката ви се взира във вас и мяука, и/или се блъска въс вас, то тя иска да се погушка и поглези.
 • По време на игра и вълнение: Понякога котките мяукат, докато привличат внимание, защото много се наслаждават. Някои котки обаче са по-гласови от други, така че не се притеснявайте твърде много, ако котката ви не прави това.
 • Да бъде пусната в или извън къщата или определена стая: Ако котката ви стои на едно място, обикновено пред вратата, и многократно мяука, тогава има вероятност тя да иска или да влезе, или да излезе от тази врата. Имайте в предвид, че те може веднага да променят решението си, след като го направите, но…какво да се прави.
 • Ако изпитват болка: Това обстоятелство е много необичайно, тъй като котките обикновено крият болката си, колкото е възможно повече от стопаните си, но ако котката ви лежи, изглежда стресирана и мяука силно, възможно най-скоро я заведете на ветеринар…това състояние не е за подценяване.

3.   Познайте техните издайнически признаци на дискомфорт

Тъй като обичаме котките си и искаме те да са щастливи, ние също трябва да знаем, кога те са нещастни. Ако знаем това, можем да разберем точно от какво имат нужда, за да им помогнем да се чувстват по-комфортно и по-спокойно.

Това са основните признаци за страдаща котка:

 • Сплескани уши: Плътно прилепналите към главата котешки уши, означават, че котката е уплашена и нащрек
 • Прегърбена поза: Ако котката ви е прегърбена или извита през повечето време, тя се чувства неудобно от нещо и е стресирана
 • Прекомерното криене: Котките ще изчезнат, за да спят за дълги периоди през деня и това е нормално, но ако установите, че се крият много или много повече от обикновено, това може да е знак, че са зле или хронично стресирани
 • Агресия: Котките не са агресивни по природа. Ако котката ссъска, драска или хапе, това обикновено е, защото е уплашена и изпитва нужда да се защитава. Може да се чувстват претоварени или притиснати

Ако искате да посигурите комфорта на вашата котка – подарете и от нашите прекрасни, меки и удобни ръчно изработени легла за домашни любимци! Разгледайте наличните ни модели тук!

Може да изглежда много за учене, но с течение на времето, когато прекарвате все повече и повече време с котката си, всичко това ще стане втора природа за вас.

Колкото повече разбираме котките си, толкова повече можем да ги поддържаме щастливи и здрави в съвместния ни живот.

Но не се притеснявайте, ако ви отнеме малко повече време, за да разберете вашата котка, тя може да се чувства точно по същия начин като вас…

актуално

Прочети също

Зарадвай твоя домашен любимец!

Знаем, че всеки домашен любимец е уникален и именно затова се стремим да създаваме униклани продукти! Подари на своя домашен любимец супер комфортно ръчно изработено легло, играчка или аксесоар, създадени спецаилно за него с много любов! А защо не и с неговото име?

Грабни 10% отстъпка!

Абонирай се и ще получиш код за 10% отстъпка от следващата ти поръчка!

Ръчно изработени продукти за домашни любимци от TrendyPet!

Грабни 10% отстъпка!

Абонирай се и ще получиш код за 10% отстъпка от следващата ти поръчка!