Факти за котките - 14 забавни неща, които всеки любител на котки трябва да знае | Блогът на TrendyPet

Факти за котките – 14 забавни неща, които всеки любител на котки трябва да знае

Около 18% от домакинствата в притежават котка, но все още има толкова много неща, които не знаем за тях. От необичайния начин, по който ходят, до това колко голяма е най-голямата котка, обзалагаме се, че не сте чували някои от тези забавни факти за котките!

Котките са енигма, която пленява сърцата на хората от хиляди години. Техните мистериозни личности и очарователен външен вид са ги направили невероятно популярни домашни любимци. С толкова много котки около нас, това със сигурност би означавало, че всеки знае всичко възможно за тях, нали? Грешка! Има толкова много интересни факти за котките, за които вероятно не сте чували и ние бихме искали да ви разкажем:

Забавни и интересни факти за котките

1. Най-старата известна домашна котка е съществувала преди 9500 години

Знаете ли, че първоначално се е смятало, че египтяните са опитомили котката? Но през 2004 г, френски археолози откриват гроб на котка на 9500 години в Кипър. Това я прави най-старата известна домашна котка и предхожда египетското изкуство, свързано с котки, с над 4000 години!

Прочетете още за откритието тук.

2. Котките прекарват 70% от живота си в сън

Ако смятате, че котките прекарват голяма част от живота си в сън, ще сте прави. Според проучвания, котките всъщност прекарват около 70% от живота си в сън, което се равнява на около 13-16 часа на ден. Това е котешки живот!

3. Котка е била кмет на град в Аляска в продължение на 20 години

Котката Кмет Стъбс, лидер на Талкитна, Аляска в продължение на 20 години.
Котката Кмет Стъбс, лидер на Талкитна, Аляска в продължение на 20 години.

Котка на име Стъбс е била кмет на Талкитна, малък град в Аляска в продължение на 20 години! Той имал няколко спечелени мандата на избори и, въпреки че не притежаваше никаква законодателна власт, той бил обичан, както от местните, така и от туристите.

4. Рекордът за най-дългата котка е 123см!

Котката Стиви - най-дългата котка!
Котката Стиви – най-дългата котка!

Домашните котки обикновено се смятат за доста малки и изящни създания. Но знаехте ли, че най-дългата котка в света се казва Стиви ,от породата Мейн Кун, и е дълга цели 123см.? Рекордът за най-висока котка пък принадлежи на котарака Артур, ​​с невероятните 49см. височина! Това са едни големи котки!

5. Най-богатата котка в света е притежавала 7 милиона паунда

Най-богатата котка в света според Световни рекорди на Гинес е Блеки. Когато собственикът му милионер починал, той отказал да признае семейството си в завещанието си и вместо това дал своето наследство от 7 милиона паунда на Блеки! Какъв късмет само!

6. Котките ходят като камили и жирафи

Забелязали ли сте някога, че котките ходят, като камили и жирафи? Тяхната последователност на ходене е прво двата десни крака, последвани от двата леви крака, така че те преместват половината от тялото си напред наведнъж.

Камилите и жирафите са единствените други животни, които вървят по този път. Не ни вярвате? Погледнете това видео!

7. Исак Нютон e изобретил вратата за котки

Ученият е най-известен с изчислената гравитация, но също така се смята, че Исак Нютон е изобретил вратата за котки. Историята гласи, че когато Нютон е работил върху своите експерименти в университета в Кеймбридж, той постоянно е бил прекъсван от котките си, които драскали по вратата. Затова той извикал дърводелеца в Кеймбридж, за да изреже две дупки във вратата, една за майката котка и една за нейните котенца! Именно тези дупки могат да се видят в университета и до днес.

8. През 1963 г. котка е излетяла в космоса

През 1963 г. котка е излетяла в космоса
Снимка, направена на 5 февруари 1964 г., показва котката Фелисет, първата и единствена котка, летяла до космоса, с оборудване в ракетата Veronique по време на изложба в The Conservatoire National des Arts et Métiers (CNAM; Национална консерватория по изкуствата и Занаяти) в Париж.(Изображение: AFP/Getty)

Чували сте за маймуни и кучета в космоса, но знаете ли, че една котка също е била на мисия да се бори с великото неизвестно? На 18 октомври 1963 г. Фелисет, известна още като “Астрокат”, е първата и единствена котка, излязла в космоса!

9. Древните египтяни бръснели веждите си, когато котките им умирали

Според Енциклопедия по древна история, Херодот пише през 440 г. пр. н. е., че когато домашна котка умирала в древните египетски времена, членовете на семейството обръсвали веждите си в знак на траур. Това е интересен котешки факт!

10. Домашните котки споделят 95,6% от генетичния си състав с тигрите

Домашните котки споделят 95,6% от генетичния си състав с тигрите

Този котешки факт наистина ще ви взриви ума. В проучване открихме, че нашите малки домашни котки споделят 95,6% от генетичния си състав с тигрите!

Те също така споделят много от същите поведения, като обоняние и маркиране, дебнене и нахвърляне върху плячката (Слава Богу, че плячката не сте Вие 🙂 ).

11. Домашната котка може да достигне скорост до 48км. в час

Ако сте гледали малкото си коте да тича из хола, когато се чувства енергично, знаете, че котките са доста бързи, но няма да повярвате на този котешки факт. Те могат да достигнат скорости от около 48км. в час, което е толкова бързо, че те биха могли да победят Юсейн Болт в бягане на 200 метра!

12. Най-старата котка в света е била на 38 години!

Най-старата котка, живяла някога е живяла до 38 години и 3 дни! Creme Puff, роден на 3 август 1967 г., живял до 6 август 2005 г., а неговият собственик Джейк Пери притежавал и предишния рекордьор за най-стара котка – дядо Рекс Алън, който починава на 34-годишна възраст! Каквото и да прави Джейк Пери, той го прави, както трябва!

13. Рекордът за най-силно мъркане е 67.8db(A)

Рекорд за най-силно мъркане от домашна котка в момента се държи от Мерлин, черно-бяла котка от Торки, Обединеното кралство. Неговото мъркане е 67,8db(A) и за контекст, това е почти същата сила като душ! Повечето котки мъркат с около 25 db.

14. Котка, на име Дидга, може да изпълни 24 трика за една минута

Ако мислите, че котките не могат да правят трикове, тогава ще бъдете шокирани да научите този котешки факт. Най-много трикове, изпълнени от котка за една минута, са 24! Дидга завършва поредица от трикове от преобръщане до дори прескачане на щанга, докато е на скейтборд!

Ако тази статия ви е харесала, защо не я споделите с приятелите си? Има ли интересен котешки факт, който знаете и който не сме споменали? Или може би има нещо интересно/необичайно, което вашето коте прави! Уведомете ни на нашия Фейсбук страница!

актуално

Прочети също

Зарадвай твоя домашен любимец!

Знаем, че всеки домашен любимец е уникален и именно затова се стремим да създаваме униклани продукти! Подари на своя домашен любимец супер комфортно ръчно изработено легло, играчка или аксесоар, създадени спецаилно за него с много любов! А защо не и с неговото име?

Грабни 10% отстъпка!

Абонирай се и ще получиш код за 10% отстъпка от следващата ти поръчка!

Ръчно изработени продукти за домашни любимци от TrendyPet!

Грабни 10% отстъпка!

Абонирай се и ще получиш код за 10% отстъпка от следващата ти поръчка!