Енергийните нужди на кучетата и как да ги пресметнем? | TrendyPet Блог

Енергийните нужди на кучетата и как да ги пресметнем?

Днес искаме подробно да разгледаме темата за енергийните нужди на кучетата и защо е важно да следим калориите, които приемат те в диетата си.

Чрез процеса на храносмилане животните (включително ние и домашните ни любимци) превръщаме храната, която ядем, в енергия. Тази хранителна енергия най-често се изчислява като калории (C) или килокалории (kcal).

Калорията е единица енергия. Терминът се използва за описание на енергийното съдържание в храната и енергийните нужди на кучетата. Една килокалория или kcal е равна на 1000 калории. Терминът „калория“ обаче обикновено се използва за описание на една kcal, когато се разглеждат етикетите на храните или се обсъждат хранителни нужди.

От колко енергия (калории) се нуждаят кучетата?

Когато вечерята е готова и цялото семейство седне на масата, ти чуваш и тропкането на 4 космати лапички по пода, докато твоя любимец бърза да заеме така добре познатата позиция около масата. Той ви гледа гладно и лигите му се стичат яростно по пода, докато се взира внимателно във всяка ваша хапка и всички онези вкусни гозби на масата ви. Докато кучето ти толкова търпеливо (или нетърпеливо) чака да някой да му сподели мъничко или просто нещо да падне от масата, сигурно се питаш : “Да не би да е гладно? Дали пък не го храня достатъчно? Колко ли точно храна трябва да му давам?”.

Въпреки че кучетата общуват по други начини, те не могат да ни кажат какво мислят. Може да е трудно да се разбереш точно от каква храна има нужда и от какво количество, за да се чувства добре и да е здраво.

Именно заради това, ние сме ти подготвили кратко ръководство за това как да разбереш, какво е правилното количество храна, което трябва да даваш на твоя домашен любимец. Всичко това спрямо неговите индивидуални характеристики.

Защо е важно да изчисляваш калорийните нужди на твоето куче?

На всяка опаковка кучешка храна е посочено препоръчително количество за хранене. То се базира на теглото на възрастно куче, въпреки че някои храни съдържат препоръки и за кученца и стари кучета. Проблемът с тези препоръки е, че те не отчитат текущото здравословно състояние на вашия домашен любимец или колко активен е той. Те са предложения, базирани на средни стойности, но точно както при хората, всяко куче е различно и това, което работи за едно куче, може да не работи за друго. Изчисляването на калорийните нужди на вашето куче ще ви помогне да сте сигурни, че то получава правилното количество храна всеки ден. Тя ще му дава точно толкова енергия, от колкото се нуждае.

Фактори, влияещи на енергийните нужди на кучетата:

Етап от живота на кучето

Калорийните нужди варират според етапа на живота, така че малките кученца имат различни нужди от възрастните кучета. В допълнение, бременните или кърмещи кучета се нуждаят от повече калории, отколкото куче на средна възраст.

Ниво на активност

Активните кучета изгарят повече калории от заседналите кучета, така че се нуждаят от повече калории всеки ден. Някои породи кучета обикновено могат да бъдат повече или по-малко активни. Породата на твоето куче може да ти помогне като ориентир, но не трябва да бъде единственият фактор, тъй като някои кучета просто се раждат по-мързеливи от други.

Тегло и здравословно състояние

Състоянието на тялото на твоето куче е важнен фактор, който трябва да имаш предвид. Общите препоръки за калориен прием за кучета се основават на идеално състояние на организма им. Ако твоето куче е с наднормено тегло или с поднормено тегло, трябва да съответно да се намалят броя на калориите или да се увеличат, спрямо нуждите.

Ако косматия ти приятел трябва да отслабне или да наддаде на тегло, това следва да стане постепенно и под лекарско наблюдение. В допълнение, вашият ветеринарен лекар ще трябва да оцени общото здравословно състояние на твоето куче и да се увери, че няма заболяване, засягащо теглото му.

Как да изчислиш от колко калории се нуждае твоето куче?

Подобно на хората и всички други животни, кучетата се нуждаят от определен брой калории, за да поддържат телесната си маса. За да се определят калорийните нужди, енергийните нужди за почивка (RER) и енергийните нужди за поддържане (MER) на кучето, първо трябва да направиш две важни неща.

Едното е да научиш точното, актуално тегло на твоето куче. Използването на предишно или предполагаемо, няма да ти даде точно измерване на калорийните нужди. Другото нещо, което трябва да направиш е да се консултирате с ветеринарния лекар на вашето куче. Той ще определи идеалното или целево му тегло, спрямо неговите характеристики.

Изискването за енергия за почивка или RER е основната енергия, необходима за поддържане на основни телесни функции като метаболизъм, кръвообращение, дишане и храносмилане. За да изчислиш RER, умножи телесното тегло в килограми по ¾ (75% от 100%, или 0,75) по 70.

RER (kcal/ден) = (тегло в kg) * 0,75 * 70

RER не включва допълнителната енергия, необходима за активност, растеж и цялостно поддържане на здравето. Затова резултата за RER трябва да се умножи по определени фактори, за да се изчисли енергийните нужди на кучета – MER.

MER на кучето е приблизителният брой калории, необходими за един ден, за да бъде кучето активно и здраво. За да изчислиш MER, умножи стойността, която получи за RER с „X“ – числото, което представлява допълнителните енергийните нужди на кучето.

X * RER = MER (kcal/ден)

За да изчислиш „X“ , отчети нивото на активност на кучето, етапа на живот и всички здравословни условия или екологични обстоятелства, които могат да повлияят на енергийните нужди на кучетата.

Примерни Х-стойности при средно ниво на активност:

  • нужда за отслабване при признаци на затлъстяване : X = 1
  • при нужда за качване на тегло : X = 1.7
  • за кученца под 4 месеца : X = 3
  • за кученца над 4 месеца до годинка : X = 2
  • малко активен : X = 1.2
  • средно активен : X = 2.5
  • много активен : X = 5
  • кучета в напреднала възраст – X = 1,6 (или замести с нивото на активност)

Имай предвид, че високоенергийните, атлетични и активни кучета вероятно ще се нуждаят от допълнителни калории. Отново призоваваме да се допиташ до ветеринарен лекар, тъй като енергийните нужди на кучетата варират в зависимост от вида и честотата на активността.

Освен това, възможно е състоянието на кучето ти да е предизвикано от заболяване, водещо до загуба или покачване на тегло. Респективно може да се нуждае от допълнителни тестове и лечение, преди да се коригира диетата му. Затова е най-добре да не вземаш самостоятелни решения относно храненето на кучето си, ако то има индивидуални потребности или здравословни проблеми.

Знаем, че може да изглежда малко сложно, затова ще ти дадем следния пример:

Ако имаш 12 годишен домашен любимец с тегло 4,5кг и със средно ниво на активност (за възрастно куче):

Първо изчисляваш RER :

70 * (4,5) 0,75 = 216,3 (ккал/ден)

След това, позовавайки се на списъка с X стойности, можеш да включиш 1.6 (тъй като тя е за възрастно куче) за X и изчислената стойност на RER, за да получиш и MER :

1,6 * 216,3 = 346,1 (ккал/ден)

Получаваш 346,1 ккал/ден

И разделяш получения резултат на броя дневни хранения.

Бележка:

Ако математиката не ти е силна страна или пък просто обичаш да правиш нещата по лесния начин, то използвай онлайн калориен калкулатор за кучета! Той е направен специлно, за да изчисли вместо теб енергийните нужди на кучетата.

Как да пресмяташ калориите в домашно приготвените лакомства?

Просто е! Независимо дали следваш рецепти за домашно приготвени кучешки лакомства или експериментираш с вкусове и съставки, трябва винаги да мериш количествата и да пресмяташ цялостния калориен състав на партидата получени лакомства.

За рецептите, които ще намериш в нашия сайт, ние сме свършили половината работа в пресмятането за теб, като сме пресметнали предварително енергийния състав. На теб остава единствено да го разделиш на получения брой отделни лакомства.

Разгледай всички наши рецепти за домашно приготвени лакомства за кучета и зарадвай домашния си любимец с нещо едновременно вкусно и здравословно!

актуално

Прочети също

Зарадвай твоя домашен любимец!

Знаем, че всеки домашен любимец е уникален и именно затова се стремим да създаваме униклани продукти! Подари на своя домашен любимец супер комфортно ръчно изработено легло, играчка или аксесоар, създадени спецаилно за него с много любов! А защо не и с неговото име?

Грабни 10% отстъпка!

Абонирай се и ще получиш код за 10% отстъпка от следващата ти поръчка!

Ръчно изработени продукти за домашни любимци от TrendyPet!

Грабни 10% отстъпка!

Абонирай се и ще получиш код за 10% отстъпка от следващата ти поръчка!