20 причини да си вземеш куче | Блогът на TrendyPet

20 прични да си вземеш куче!

Разбира се, на всички ни хрумват поне няколко причини да си вземеш куче! Те са толкова прекрасни същества и добри приятели, че изобщо не е трудно да се досетим за някои ползи.

Има няколко причини да си вземеш куче, които може би не сте чували и ние искаме да ви представим 20 научни и статистически факти за тях :

Защо да си вземеш куче ? 

Ползи за физическото ти здраве

Не е тайна, че хората обичат да бъдат около кучета и се оказва, че телата ни също обичат. Разгледайте тези удивителни ползи за физическото здраве от притежаването на куче, сред всички останали приничи да си вземеш куче:

 1. Хората, които си лягат в кученце в или до леглото, спят по-спокоен сън.
 2. Израстването около кучета може да подобри здравето и да направи имунната система на човек по-силна, както и да предотврати ранното развитие на алергии или астма.
 3. Сред възрастните – живота с куче може да намали риска от сърдечен удар с 24%.
 4. Тъй като собствениците на кучета трябва да излизат навън и да разхождат кученцето си всеки ден, има четири пъти по-голяма вероятност да постигнат препоръчителните ежедневни цели за упражнения.
 5. Кучетата могат да намалят нивата на холестерола на стопаните си, намалявайки шансовете им за развитие на сърдечни заболявания.
 6. Играта с кученце може да повиши нивата на антитялото имуноглобулин А , което предотвратява инфекция в стомашно-чревния, дихателния и пикочния тракт.

Социални ползи от вземането на куче

Освен че е най-добрият приятел на човека, кучето може да помогне на хората да установят връзки с другите. Вижте някои от тези социални ползи и причини да си вземеш куче от добавянето на кученце към живота ви:

7. В сравнение с хората без кучета, 40% от собствениците на кучета смятат, че е по-лесно да се сприятеляват .
8. Когато човек има куче със себе си, той има по-голям шанс да привлече вниманието на другия пол, отколкото ако е сам.
9. Според проучване, 60% от несемейните хора биха били по-привлечени към човек, който притежава домашен любимец.
10. Децата, които растат около кучета, демонстрират по-високи нива на емпатия от тези без кучета.
11.Срещата с кученца може да подпомогне социалното взаимодействие на деца с аутизъм и други състояния на развитие.
12. Притежаването на куче може да направи приятелите ви по-склонни да посещават вашия дом или апартамент.
13. За хората, които използват инвалидни колички, наличието на куче до тях може да доведе до по-високо чувство за сигурност, както и повече поздрави и усмивки.

Емоционални ползи да имаш куче

Вероятно можете да предвидите, че вземането на куче ще ви направи по-щастливи. Всъщност кученцата са научно доказани средства за подобряване на настроението. Не сте убедени? Продължете да четете за някои неочаквани ползи за емоционалното ни здраве, при присъствие на кучетата в живота ви:

 1. Хората с кученца често имат по-добро самочувствие.
 2. Излизането да бягате с куче повдига духа ви дори повече от бягането сам.
 3. 85% от хората смятат, че са по-малко самотни , когато прекарват време с домашни любимци.
 4. Наличието на куче около нас може да намали емоционалния дистрес.
 5. Само като погледнете кучето, тялото ви може да повиши нивата на допамин, които предизвикват положителни емоции. 
 6. За деца в начална училищна възраст, израстването с куче може да намали агресивността и да увеличи чувствителността. 
 7. Галенето на кученце може да намали нивата на хормона на стреса – кортизол

Сега, след като знаете някои от физическите, социалните и емоционалните причини да си вземеш куче , се надяваме, че решението ви е по-категорично!

А защо и да не направите едно добро дело – да си вземете кученце от приют! Гарантираме Ви, че те ще ви дарят с не по-малко искрена и безусловна любов!

За повече информация как кучетата ни ни правят по-щастливи и по-здрави, щракнете тук

Какво трябва да знаем, преди да си вземем куче ?

Не всички кучета са подходящи за отглеждане с малки деца или други домашни любимци, за да не оставяме поредното кученце на произвола на съдбата е добре да се запознаем с всички породи кучета и тяхните характеристики.

Характеристики на кучетата 

Различните породи се различават по тегло, големина и нрав , понякога дори и малките породи не са подходящи за отглеждане с малки деца или домашни любимци.

Големина

Ако си търсите подходяща порода за отглеждане в апартамент, сигурно сте съгласни , че не е добре да си вземете голямо куче като Кане Корсо или Алабай , тъй като на тях им е необходимо много повече пространство и разходки. По-скоро ще се насочите към по-малки породи като Йоркширски териер, Померан или Чихуахуа.

Нрав

През 2022 година , кучетата главно се делят на 2 вида – работни кучета и домашни любимци. Това е така спрямо техния нрав и употребата им през Миналите хилядолетия, оформящи тяхния характер и ген .

Според зависи от необходимостта ви да си вземете куче е добре да сте запознати с различните характери на породите, например няма да си вземете Малтийска болонка за куче пазач или пък Кангал за отглеждане в апартамент.

Съвместимост с малки деца и други домашни любимци

Както споменахме – не всички кучета са подходящи за отглеждане с малки деца или други домашни любимци. Различният характер ги определя като независими ,интелигентни, лоялни , предани или самовлюбени.

Интелигентните породи като Лабрадор, Голдън ретривър или Коли са идеални за семейна среда, докато при други е необходимо повече обучение и подход за тяхното приобщаване към кучета или хора.

За това е добре да се запознаем с всички породи кучета и тяхния характер, преди да пристъпим към взимането на домашен любимец.

Заключение

Ползите от това да си вземеш куче са изключително много както от физически аспект , така и от духовен – за никого не е тайна, че собствениците на кучета са едни от най добронамерените и отговорни хора. Както Тоби Грийн е казал : 

Моята цел в живота е да стана толкова прекрасен, колкото кучето ми мисли, че съм !

Тоби Грийн

За повече информация как кучетата ни правят по-щастливи и по-здрави, щракнете тук

актуално

Прочети също

Зарадвай твоя домашен любимец!

Знаем, че всеки домашен любимец е уникален и именно затова се стремим да създаваме униклани продукти! Подари на своя домашен любимец супер комфортно ръчно изработено легло, играчка или аксесоар, създадени спецаилно за него с много любов! А защо не и с неговото име?

Грабни 10% отстъпка!

Абонирай се и ще получиш код за 10% отстъпка от следващата ти поръчка!

Ръчно изработени продукти за домашни любимци от TrendyPet!

Грабни 10% отстъпка!

Абонирай се и ще получиш код за 10% отстъпка от следващата ти поръчка!